Отиди на
Форум "Наука"

В Гватемала бе открита най-старата фреска на маите


Recommended Posts

  • Администратор

Редом до уникалната фреска със сцени от майската митология, било открито и най-старото погребение на цар на маите.

В Гватемала бе открита уникална фреска на индианците майа, на възраст повече от 2000 години. Настенното изображение с дължина около 10 м. било открито от археолози при разкопки край древна пирамида на маите в Сан Бартоло, съобщава ABC News. Находката на археолозите бе оповестена на специална пресконференция във Вашингтон. Изрисуваната с ярки цветове фреска се състои от 4 сцени. На тях са изобразени 4 въплъщения на едно и също силно почитано от маите божество – младият Бог на царевицата Юм Каакс (Yum K'aax), символизиращи сътворението на подводния свят, въздуха, земята и рая. На първата сцена богът стои във водата и жертва риба, създавайки така водните дълбини. На втората божеството е на твърда земя и принася в жертва кръвта на елен, създавайки по този начин земята. В третата сцена, носещият се във въздуха Юм Каакс принася в жертва пуйка, за да създаде небесата. Във финалната сцена, той стои сред поле от цветя – божествената храна в пантеона на маите, и създава рая. Фреската е създадена около 100 г. пр. н. е., но както посочва открилият я археолог Уилям Сатурно, изглежда така, “сякаш е нарисувана вчера”. Експертите на National Geographic вече оцениха находката като най-древният открит образец на живописта на маите. Според учените, фреската потвърждава наличието на високоразвита култура на маите още в докласическия период на развитието на древната цивилизация. За класически период на разцвет на Империята на маите се възприема времето между 300 и 900 г. н. е. На фреската са запазени и надписи, които обаче учените все още не могат да разшифроват, тъй като са изписани с непознати досега йероглифи на индианската писменост. Непосредствено до мястото на откриване на находката, групата археолози, водена от гватемалския специалист Моника Пейесер Алесио (Monica Pellecer Alecio), било открито и най-древното майско царско погребение, датирано около 150 г. пр. н. е. Цnbsp;азкопавайки основите на малка пирамида, учените разкрили погребален комплекс със съхранени керамични съдове и останките на мъж с нефритен плакет на гърдите, който при маите е символ на царската власт.

6553.jpg

Източник:

http://bgfactor.org/index_.php?cm=12&id=6553

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...